W październiku dzieci z naszego przedszkola odwiedziły Manufakturę Słodyczy „Słodko Zakręcone” i wzięły udział w warsztatach pt. „Ukręć swojego lizaka”. Na początku dzieci obserwowały sposób przygotowania masy na lizaki – gorący karmel wylewany jest na granitowy blat, gdzie powoli tężeje. W trakcie chłodzenia karmelu dodawane są naturalne barwniki z buraka i kurkumy, dzięki temu, powstające później lizaki zawdzięczają piękne, wyraziste kolory. Przedszkolaki miały również okazję obserwować sposób przygotowania białej masy lizakowej rozciąganej na ogromnym haku przymocowanym do ściany. Po zademonstrowaniu przez panią karmelarz sposobu zakręcania lizaków, każde dziecko, stojąc za ladą, własnoręcznie przygotowało swojego, jabłkowego lizaka, którego zabrało wraz z dyplomem „Małego karmelarza” do domu. Ta słodka wycieczka dostarczyła dzieciom wielu miłych wrażeń.

20211019_103458 1635151044727 IMG_2488 part000001 20211008_100212